Ferestre de dialog

O fereastra / caseta de dialog este o fereastra care permite utilizatorului sa furnizeze informatii despre modul de realizare a unor actiuni prin selectarea sau specificarea unor optiuni introduse оn obiecte de control specifice - acestea se vor descrie mai jos. Deplasarea de la un obiect de control la altul (de la o zona la alta) se realizeaza prin clic cu mouse-ul pe zona solicitata, zona care devine zona curenta (activa). Casetele de dialog nu prezinta butoane de redimensionare, dimensiunile lor nefiind modificabile. Оn plus, ferestrele de dialog nu prezinta: linie de stare, bare de instrumente sau barele de defilare specifice ferestrelor de tip aplicatie sau document.
Tipuri de obiecte de control care pot fi оntвlnite оn ferestrele de dialog sunt urmatoarele:
  • butoane de comanda
  • grupuri (casete) de optiuni
  • comutatoare sau casete de verificare
  • zone (casete) de text
  • liste
  • liste derulante (ascunse)

Butoane de comanda, grupuri (casete) de optiuni si comutatoare

Оn figura nr.2 este prezentata o fereastra de dialog continвnd butoanele de comanda OK si Cancel, o caseta de optiuni si comutatorul User Profile Settings. Iata care sunt functionalitatile acestor elemente:
Butoane de comanda. Efectuarea unui clic cu mouse-ul pe un astfel de buton conduce la executia imediata a comenzii asociate butonului respectiv. Butoanele care prezinta secventa "..." dupa numele comenzii asociate vor afisa, оn urma selectarii, o noua caseta de dialog, оn timp ce butoanele al caror text este de o nuanta mai pala nu sunt disponibile оn contextul curent. Оn cazul оn care textul unui buton de comanda este urmat de secventa """, prin selectarea respectivului buton utilizatorul are posibilitatea de a extinde caseta de dialog pentru a cuprinde noi optiuni.
Casetele de optiuni permit alegerea unei singure optiuni din grupul respectiv. Optiunea aleasa va prezenta un punct negru оn fata textului asociat (analog celei de a doua optiuni din exemplu). Optiunile se exclud reciproc.
Comutatoarele (casetele de verificare, "check box") permit selectarea uneia sau mai multor optiuni prin marcarea cu un "X" sau prin bifarea casutei care apare оn stвnga textului fiecarei optiuni (analog optiunilor din cвmpul User Profile Settings). Optiunile nu se exclud reciproc.
4_2.gif (15710 bytes)
Figura nr. 2 - Exemplu de casete de optiuni, casete de verificare si butoane de comanda

Zone (casete) de text, liste si liste derulante

Casetele de text sunt zone оn care utilizatorul poate introduce secventa de text pe care o doreste. Daca zona este vida se va afisa cursorul de editare; оn caz contrar textul existent va fi marcat iar textul nou introdus оl va оnlocui. Dupa pozitionarea mouse-ului оntr-o zona de text, se pot realiza orice operatii de editare asupra textului respectiv (inserare / stergere de text, copiere, mutare etc.)
Listele contin succesiuni de optiuni (toate vizibile, eventual prin utilizarea barelor de defilare orizontala/verticala) dintre care utilizatorul poate selecta una sau mai multe. Selectarea se poate realiza prin intermediul mouse-ului si a tastelor SHIFT si CTRL. Pentru selectarea unei singure optiuni se va efectua un clic cu mouse-ul pe respectivul element al listei. Pentru selectarea mai multor optiuni consecutive se efectueaza clic cu mouse-ul pe prima optiune, se mentine tasta SHIFT apasata si apoi se efectueaza clic pe ultima dintre optiunile dorite. Pentru selectarea mai multor optiuni neconsecutive, se mentine tasta CTRL apasata si se efectueaza clic cu mouse-ul pe fiecare dintre optiunile dorite.
4_3.gif (14726 bytes)
Figura nr. 3 - Exemplu de pagini, zone de text, liste si liste derulante (ascunse)
Listele derulante (ascunse) afiseaza implicit un singur element, dar se pot deschide prin efectuarea unui clic cu mouse-ul pe sageata din partea dreapta. Odata afisate toate optiunile, se va selecta cea dorita (una singura, care va deveni activa). Оn figura nr.3, listele Underline si Color reprezinta exemple de astfel de liste ascunse.
Observatie: Elementele unei ferestre de dialog sunt structurate sub forma de pagini. Оn exemplul de mai sus, pagina activa este pagina Font. Prin selectarea uneia dintre paginile Character Spacing sau Animation (clic cu mouse-ul pe numele paginii), оntreg continutul casetei de dialog se va modifica, afisвndu-se elementele corespunzatoare paginii selectate.